Stäng

Hydraulisk konstruktion i dränkbara WEDA-pumpar för ihållande prestanda

10 mar 2022

Elektriska dränkbara pumpar krävs ofta för att prestera i mycket olika miljöer. De flyttas runt och måste fungera i olika förhållanden, vilket kan påverka pumpens prestanda. Dessutom kan fasta ämnen som suspenderas i vatten orsaka att pumphjul slits ut och går sönder i förtid.

Atlas Copco lanserade en innovativ högteknologisk plattform för WEDA-sortimentet med elektriska dränkbara pumpar som skyddar pumphjulet och säkerställer kontinuerlig prestanda i månader. Alexey Flidlider är en av ingenjörerna som ansvarar för konstruktion och utveckling av Wear Deflector-teknologin, som gör att bygg- och industrianläggningar kan avlägsna sandfyllt vatten på ett mer tillförlitligt sätt och förbättra produktiviteten.

Vilka är de viktigaste funktionerna i Wear Deflector-teknologin?

Unik diffusorutformning, tillverkad av polyuretan (PU) och integrerade blad som avleder fasta ämnen. Den här kombinationen av utformning och material är unik och erbjuder marknadens bästa kontinuerliga prestanda och slitstyrka. Det specialutformade stängda pumphjulet med hög kromhalt minimerar kavitation, ger hög erosionsbeständighet och hydraulisk effektivitet (lägre energiförbrukning per liter pumpat vatten). Alla dessa funktioner utgör tillsammans den innovativa Wear Deflector-teknologin som är patenterad av Atlas Copco.

Vilka är de främsta fördelarna med nya WEDA D70?

De främsta fördelarna med den nya pumpmodellen, förutom att den är effektiv och motstår slitage, är att den är stabil och användbar. Elmotorns specialutformade, vattenkylda konstruktion har en hög torrkörningsfaktor, något som ofta är viktigt för våra kunder. Den toppmoderna kassettätningen i rostfritt stål ökar stabiliteten och är enkel att underhålla, vilket innebär mindre stilleståndstid för slutanvändaren och för återförsäljare som hyr ut pumparna och måste serva dem.

Vi har utformat en unik gul huv med enkel åtkomst till inbyggda elektriska konfigurationer och gränssnitt för den globala marknaden, samt olika alternativ för kabel- och utloppsanslutningar.

Hur utformades WEDA D70?

Projektet startade redan 2018 som en utredning för ett nytt hydraulikkoncept. Vi genomförde Computation Fluid Dynamics (CFD) och verifierade resultaten genom att bygga flera funktionella prototyper med interna funktioner för additiv tillverkning (3D-utskrift). Sedan godkändes projektet officiellt 2019, och med den stora tekniska erfarenheten hos hela teamet började vi bygga pumpen runt den hydrauliska utformningen.

I det sista steget, före den officiella produktlanseringen, utförde vi flera olika tester på prototyperna för att säkerställa optimal stabilitet och prestanda.

Hur förberedda är Atlas Copco för att tillgodose behoven i det här marknadssegmentet jämfört med konkurrenterna?

Vi har ett fantastiskt team av motiverade proffs med erkänd expertis, och vi har produkterna, tekniken och en unik produktionslinje. Det är ett bra tillfälle att öka vår marknadsandel.

Vilken inverkan kan det här förnyade WEDA-sortimentet ha på Atlas Copco Power and Flow?

På grund av den tekniska utmaningen var WEDA D70 den viktigaste och den är den första modellen på den nya plattformen. Vi började arbeta med konstruktionen redan 2018 och släppte den i mitten av 2021.

Vi ser fram emot att få återkoppling från våra kunder så att vi kan lära oss av den och ta med deras insikter i framtida processer. Planen är att ta fram en serie pumpar med liknande konstruktion och utseende under de kommande åren. Jag tror att både våra kunder och Atlas Copco drar nytta av den här resan för att förbättra vårt sortiment med elektriska dränkbara pumpar.

Alexey Flidlider

Alexey, som har ingenjörsexamen med inriktning på hydrauliska maskiner från Moscow Power Engineering Institute, har 13 års erfarenhet av länspumpar. Han började på Atlas Copco 2017 och hans nuvarande befattning är Senior Hydraulic Design Engineer.

Relaterade artiklar:

submersible pump calculator

Storlekskalkylator för dränkbar pump

Använd pumpkylatorn för att fastställa rätt pumpserie för din tillämpning!
Alexey Flidlider

Alexey Flidlider

Senior Hydraulic Design Engineer – Submersible Pumps

Letar du efter stationära eller dränkbara länspumpar? Vi har en lösning för dina behov.