Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Användningsområden / Atlas Copcos VSD-teknik (drivning med variabelt varvtal) förbrukar 25 % mindre effekt på Bruchas österrikiska anläggning

Atlas Copcos VSD-teknik (drivning med variabelt varvtal) förbrukar 25 % mindre effekt på Bruchas österrikiska anläggning

2014-05-27

Wilrijk, Belgien, maj 2014. Vid Bruchas 80 000 kvadratmeterstora anläggning i Michelhausen i nedre Österrike använder fyra Atlas Copco oljeinsprutade GA-skruvkompressorer med VSD-teknik 25 % mindre effekt till att förse företagets fyra produktionshallar med den tryckluftsvolym som behövs för att tillgodose anläggningens produktionsbehov.

Karl Zischkin från Brucha, Thomas Prisching från Atlas Copco och Friedrich Fischer från Brucha


Brucha, grundat 1948, tillverkar högkvalitetspaneler som används vid konstruktion av svala förvarings- och kylrum. Panelerna tillverkas i 15 olika isoleringstjocklekar från 40 mm upp till 220 mm och kan användas för täckning av väggar och tak för delstrukturer i valfritt material, inklusive trä, stål och betong. Köttbearbetningsverksamheter och bagerier är två av företagets viktigaste kundsegment för svala förvarings- och kylrum.

VSD-teknik för varierande behov av tryckluft
Tryckluft spelar en central roll på företagets anläggning som består av fyra decentraliserade produktionshallar och totalt upptar en yta på 80 000 kvadratmeter. Manöverluft behövs för lyft, sänkning och vändning av produkter samt för pneumatiska ventiler. Dessutom behövs serviceluft. 2012 installerade Brucha fyra oljeinsprutade Atlas Copco-skruvkompressorer med drivning med variabelt varvtal (VSD), en GA 37 VSD, två GA 45 VSD och en GA 55 VSD, för att tillgodose sitt varierande behov av tryckluft. Kompressorerna med variabelt varvtal säkerställer att tryckluft levereras på den nivå som behövs för att tillgodose produktionsbehoven. Den här flexibla driften resulterar i högsta möjliga produktionsnivåer samtidigt som energiförbrukningen reduceras och därmed även den totala ägandekostnaden.

Effektförbrukning minskad med 25 %
Karl Zischkin, produktionschef på Brucha, förklarar: “Eftersom vårt nätverk är decentraliserat finns det en kompressor i varje produktionshall. Den gamla tryckluftstillförseln var inte utrustad med varvtalsstyrda drivningar och var mestadels överdimensionerad. Den resulterande ineffektiviteten är inte längre godtagbar när energipriserna är höga och i en tid av ökad energimedvetenhet. Atlas Copcos varvtalsstyrda kompressorera mottar planen för överflödig kapacitet och reducerar ändå effektförbrukningen med cirka 25 %.” Med över 60 år av erfarenhet har Brucha alltid investerat i den senaste tekniken och använt ultramoderna produktionssystem på sin anläggning. Brucha tar också sitt åtagande att skydda miljön på stort allvar och Karl Zischkin är mycket nöjd med energibesparingarna företaget har förverkligat med sina fyra GA-kompressorer med VSD-teknik.

Om du vill ha mer information kontaktar du:


Atlas Copco är en världsledande leverantör av hållbara produktivitetslösningar. Gruppen förser kunder med innovativa kompressorer, vakuumlösningar och luftbehandlingssystem, bygg- och gruvdriftsutrustning, eldrivna verktyg och monteringssystem. Atlas Copco utvecklar produkter och tjänster med fokus på produktivitet, energieffektivitet, säkerhet och ergonomi. Företaget grundades 1873, har sitt huvudkontor i Stockholm och har en global närvaro i fler än 180 länder. 2013 uppgick Atlas Copcos intäkter till SEK 84 miljarder (EUR 9,7 miljarder) och fler än 40 000 anställda.

Atlas Copcos affärsområde Kompressorteknik tillhandahåller industriella kompressorer, vakuumlösningar, gas- och processkompressorer och expandrar, luft- och gasbehandlingsutrustning och lufthanteringssystem. Affärsområdet stöds av ett globalt servicenätverk och tar fram innovationer för hållbar produktivitet inom tillverknings-, olja och gas- samt processindustrin. De huvudsakliga enheterna för produktutveckling och tillverkning finns i Belgien, Tyskland, USA, Kina och Indien.