Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Användningsområden / Brorivning i rekordfart tack vare utrustning från Atlas Copco

Brorivning i rekordfart tack vare utrustning från Atlas Copco

2015-11-02

En förstärkt betongbro över Autobahn 8, mellan Merklingen och Nellingen i södra Tyskland, kunde rivas över en natt, mycket tack vare den effektiva och tillförlitliga prestandan hos Atlas Copcos hydraulutrustning. Förutom de olika rivningsgriparna, hammarna och pulveriserarna så använde rivningsteamet även hydraulmagneten HM 2000 till att riva strukturer och sortera rivningsavfall. Nu kan A8:an breddas till 6 körfält, och den parallella järnvägsförbindelsen från Wendlingen till Ulm kan byggas.

Hammare och saxar vid brorivning
”Det var ett logistiskt mästerverk”, säger talesmannen för Deutsche Bahns projekt Stuttgart–Ulm, Jörg Hamann, om det minutiöst planerade väg och vatten-projektet. Demoleringen av bron krävdes i den planerade förbättringen av infrastrukturen, och den planerades att genomföras på bara 14 timmar. Entreprenörsfirman Fischer Weilheim GmbH kunde utan problem utföra uppgiften inom tidsramen. För att riva den 64 meter långa, 6 meter breda och 1 500 ton tunga stålbetongbron satte företaget in åtta bandgrävmaskiner med en tjänstevikt på upp till 50 ton. Som tillsatsutrustning användes upp till fyra ton tunga skrotare, hammare och betongpulveriserare från Atlas Copco.

Joachim Schmid, VD för rivningsentreprenören, är också imponerad av de moderna maskinernas prestanda: ”Förr hade vi sprängt en sådan bro.” Idag är dock grävmaskinerna och deras tillbehör så bra att man snabbt klarar av en sådan rivning. ”Det här var ett projekt där det inte var möjligt att komma tillbaka för att avsluta jobbet nästa dag”, förklarar Schmid och understryker vikten av tillförlitliga maskiner och arbetsprocesser.

Uppgifterna avslutades i snabb följd på byggarbetsplatsen. Så fort vägen stängdes av så monterade byggarbetarna isär skyddsräckena och mittfåran, och lade sedan ut fiberduk och grus som skydd för underlaget. Därefter togs broräckena bort, följt av de solida betongsektionerna och hela överbyggnaden.

Även om den tekniska proceduren vid brorivning i stort sett är samma varje gång så menar Schmid att varje projekt har sin egen speciella karaktär. ”Varje bro är unik”. Just den här vägöverfarten på A8:an hade ingen mittpelare. Det gjorde att grävmaskinerna inte kunde köras ovanifrån som vanligt, utan endast kunde användas underifrån. Därför var det mycket viktigt att redskapen kunde användas precis där de behövdes, och med exakt rätt mängd kraft.

Det var inte bara de beprövade griparna och hammarna som hjälpte till att riva bron. Hydraulmagneten HM 2000 kom också till god användning. Som stelmagnet för lastfordon på mellan 14 och 45 ton passar den utmärkt till att separera metallskrot från annat rivningsavfall. Vinstmarginalen ökar tack vare den optimala användningen av rivningsstål, den effektiva sorteringen och en effektiv återvinning. Dessutom gör rensade byggarbetsplatser att maskiner och utrustning drabbas av betydligt färre skador.

Nu när bron är demolerad har Deutsche Bahn-projektföretaget börjat bygga en ny vägöverbyggnad över A8:an, med en total längd på ca 87 meter och en höjd på upp till 6,4 meter. Den nya strukturen kostar ca 600 000 Euro och beräknas vara klar i januari 2017.

För mer information, vänligen kontakta:


Atlas Copco är en världsledande leverantör av hållbara produktivitetslösningar. Gruppen erbjuder kunder innovativa kompressorer, vakuumlösningar och luftbehandlingssystem, anläggnings- och gruvutrusning, industriverktyg och monteringssystem. Atlas Copco utvecklar produkter och service med fokus på produktivitet, energieffektivitet, säkerhet och ergonomi. Företaget grundades 1873, har huvudkontor i Stockholm och kunder i fler än 180 länder. Under 2014 hade Atlas Copco en omsättning på SEK 94 miljarder (EUR 10,3 miljarder) och fler än 44 000 anställda.

Atlas Copco Construction Technique Scandinavia ansvarar för försäljning och service av Atlas Copcos entreprenadverktyg, portabla kompressorer, pumpar, generatorer, ljustorn samt asfalterings- och kompakteringsutrustning i Skandinavien.