Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Användningsområden / Dieseldriven pump från Atlas Copco tömmer sjö

Dieseldriven pump från Atlas Copco tömmer sjö

2014-12-04

En mindre sjö vid Middelfart på Fyn i Danmark skulle rensas genom att tömmas på vatten och därefter hållas torr. En perfekt uppgift för nya PAS 6 i Atlas Copcos program av avvattningspumpar.

Atlas Copco Sweden - Diesel-powered pump

Jakobsen & Blindkilde rensar sjöbottnen på slam medan Atlas Copcos pump konstant dränerar bottnen på tillströmmande vatten och leder bort det till avloppssystemet.


Då Jakobsen & Blindkilde under hösten 2014 fick uppdraget att renovera en mindre sjö i närheten av ett bostadsområde hyrde företaget en pump av GSV Materieludlejning A/S för att tömma sjön på vatten och sedan hålla den torr under renoveringsarbetet. GSV Materieludlejning A/S hade alldeles nyligen investerat i en självprimad dieseldriven pump av typ PAS 6 och kunde därmed tillhandahålla den perfekta utrustningen. 

”Det gick snabbt att tömma sjön på vatten, en timme ungefär”, berättar Henrik Christensen, produktchef på GSV Materieludlejning. ”Nu när sjön är avvattnad ska den hållas torr så att vår kund Jakobsen & Blindkilde kan avlägsna slammet och etablera en ny botten. I det här sammanhanget är det en stor fördel att kunna reglera varvtalet. Maskinen går på tomgång med lägsta möjliga varvtal och suger upp det vatten som hela tiden rinner till i det våta höstvädret.” 

GSV Materieludlejning A/S är ett av Danmarks äldsta uthyrningsföretag av entreprenadutrustning. Företaget grundades 1964 och har precis firat sina första 50 år på marknaden. Och det med en stor och mångsidig maskinpark där även märket Atlas Copco förekommer. Utöver denna PAS 6-pump i BOX-version har GSV Materieludlejning A/S beställt ytterligare två PAS 6-pumpar på trailer för senare leverans.

Atlas Copco Sweden - Diesel-powered pump

Den dieseldrivna pumpen PAS 6 är bara en av många Atlas Copco-pumpar i GSV Materieludlejnings program.


”Det finns många fördelar med att välja utrustning från Atlas Copco till vår uthyrningspark. En av dem är att PAS 6-pumpen har kompakta mått i förhållande till sin kapacitet. Den är samtidigt tyst och bränslesnål och uppfyller de stränga miljökraven”, förklarar Henrik Christensen och fortsätter: ”Pumpen passar väl in vår övriga maskinpark och är bekväm att underhålla. Den har samma Kubota-motor som generatoranläggningarna och eftersom många reservdelar är identiska med dem i generatorerna har vi dem redan på lager. Det är en stor fördel för både logistiken och lönsamheten.” 

PAS 6 klarar flöden på 80–500 m3/t eller 1 333–8 333 l/min och slitande partiklar upp till 76 mm i diameter. Om det uppstår problem med igentäppning kan pumpen förses med en sugsil. Den maximala ljudnivån är 66 dB(A) och arbetsvarvtalet är 1 200–2 000 v/min. Primingsystemet består av en oljefri och vattenbeständig membranvakuumpump och det stora tillbehörssortimentet omfattar bland annat anslutning till extern bränsletank samt en trailer med justerbar dragstång. Andra användningsområden är vattendragsomläggningar, avvattning på byggplatser och bergtäkter eller efter översvämningar samt i samband med reparation av avloppsledningar för kommuner och industrier.

För mer information om Atlas Copco sortiment av dieselpumpar, kontakta

  • Gunnar Benselfelt, produktspecialist pumpar
  • Telefon: 08 743 90 11

Atlas Copco Construction Technique Scandinavia ansvarar för försäljning och service av Atlas Copcos entreprenadverktyg, portabla kompressorer, pumpar, generatorer, ljustorn samt asfalterings- och kompakteringsutrustning i Skandinavien