Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Användningsområden / Världsrekord för Sauda Hydropower-projektet i Norge

Världsrekord för Sauda Hydropower-projektet i Norge

2007-07-10

Sauda Hydro - snabbaste bergborrningen på en vecka

Världsrekord för borrställningen AC Rocket Boomer XL3
Sauda Hydropower-projektet i Norge som drivs av entreprenören AF Scandinavia för ägaren Elkem Saudefaldene har satt ett nytt världsrekord för bergborrning på en vecka med borrställningen Atlas Copco Rocket Boomer XL3. 

Vecka 21 grävde AF Scandinavia ut 165 m tunnel mellan måndag den 21 maj och lördag den 26 maj varvid man borrade och sprängde 33 omgångar i tvärsnittet på 38 kvadratmeter med en genomsnittlig tid på mindre än 4 timmar mellan varje sprängning. 

Två grupper som arbetade i skift deltog i rekorddrivningen och arbetade från 06:00-02:00 plus övertid. Berget var granit av god kvalitet. Ingen sprutbetong behövde användas och endast 199 enheter 3 m långa bergbultar monterades som stöd. 
Sprängämne var Orica bulkemulsion Titan 7000 och en Volvo L220-lastare utrustad med sidtipp körde undan sprängmassan. AF Scandinavia är en del av AF-gruppen som har 1800 anställda och är en av Norges största entreprenörer. 

Mer information finns på www.afgruppen.no och www.miningandconstruction.com

 

Om du vill ha mer information kontaktar du:


Division Atlas Copco Underground Rock Excavation

Atlas Copco Underground Rock Excavation är en division inom Atlas Copcos affärsområde Anläggnings- och gruvteknik. Divisionen utvecklar, tillverkar och marknadsför ett brett sortiment av tunneldrivnings- och gruvbrytningsutrustningar för olika underjordsapplikationer på den globala marknaden. Divisionen har ett tydligt fokus på innovativ produktutveckling och eftermarknadsstöd för ökad kundnytta. Divisionens huvudkontor och största produktionsenhet ligger i Örebro i Sverige.