Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Lokala företagsnyheter / Offshore-genombrott för Atlas Copco Tools – Levererar hydrauldragare till Lundin Norway

Offshore-genombrott för Atlas Copco Tools – Levererar hydrauldragare till Lundin Norway

2015-06-29

kNm Hydraulikk och Lundin Norway har tecknat ett ramavtal om hydrauliska momentverktyg från Atlas Copco Tools till plattformen på det nya Edvard Grieg-fältet i Nordsjön. Avtalet omfattar produkter, utbildning och support för underhåll av flänsförband i rörledningarna.

Atlas Copco Sweden - Edvard Grieg

Fotokredit: Lundin Norway, Øyvind Sætre


  • Detta är ett viktigt genombrott för oss och visar att Atlas Copco Tools nu är en leverantör att räkna med inom offshore, säger Per Arne Martinsen, Country Manager för Atlas Copco Tools Norway. Vi levererar monteringsverktyg till offshoreindustrin sedan tidigare, men detta avtal är en milstolpe i vårt arbete inom den här branschen.

Avtalet är det hittills största i Atlas Copco Tools satsning på offshoreindustrin, som inleddes för ett år sedan. Då presenterade man sitt erbjudande tillsammans med kNm Hydraulikk på branschens stora mässa Offshore Northern Seas i Stavanger.

kNm Hydraulik i Stavanger är ett certifierat Atlas Copco Bolting Solution Centre. Företaget säljer och hyr ut monteringsverktyg för bultförband samt utbildar montörerna. Kraven är mycket höga och alla som jobbar med detta ska ha en personlig certifiering. kNm Hydraulikk levererar all utrustning för underhåll av flänsförbanden i gas- och oljeledningarna. Vid större underhållsstopp hyr Lundin Norway in extra utrustning samt personal från kNm Hydraulikk och dess samarbetspartner Safe Ocean Service. Just flänsförbanden är kritiska ur säkerhetssynpunkt, minsta lilla läcka kan få förödande konsekvenser. De ses över regelbundet och i det sammanhanget är rätt förspänning på bultarna och packningens kondition avgörande för flänsförbandets täthet.

Montören läser av rätt förspänning i en tabell och ställer in motsvarande åtdragningsmoment genom att reglera trycket i verktygets hydraulpump. Det finns två metoder för att uppnå rätt förspänning; dragning och sträckning. Atlas Copco Tools levererar verktyg för båda.

Edvard Grieg är ett fält i den centrala delen av Nordsjön med Lundin Norway som operatör. Plattformen är en produktions- och bostadsplattform, med beräknad produktionsstart under fjärde kvartalet 2015.
  • Vi ser det här avtalet som ett viktigt steg i vår satsning på offshoreindustrin, säger Per Arne Martinsen. Med kNm Hydraulikk som partner har vi en stark närvaro i Stavanger där många av kunderna inom det här segmentet finns.

För mer information, var vänlig kontakta:


Atlas Copco är en världsledande leverantör av hållbara produktivitetslösningar. Gruppen erbjuder kunder innovativa kompressorer, vakuumlösningar och luftbehandlingssystem, anläggnings- och gruvutrusning, industriverktyg och monteringssystem. Atlas Copco utvecklar produkter och service med fokus på produktivitet, energieffektivitet, säkerhet och ergonomi. Företaget grundades 1873, har huvudkontor i Stockholm och kunder i fler än 180 länder. Under 2014 hade Atlas Copco en omsättning på 94 miljarder kronor och fler än 44 000 anställda.

Atlas Copcos affärsområde Industriteknik erbjuder industriverktyg, monteringssystem, produkter för kvalitetssäkring, mjukvaror och service genom ett globalt nätverk. Affärsområdet bedriver utveckling för hållbar produktivitet för kunder inom fordons- och verkstadsindustrierna, underhåll och fordonsservice. De viktigaste enheterna för produktutveckling och tillverkning ligger i Sverige, Tyskland, USA, Storbritannien, Frankrike och Japan.