Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Tidskrifter / BITZ / BITZ

BITZ

I Atlas Copco Mining and Rock Excavation Technique Sweden:s kundmagasin BITZ kan du läsa mer om aktuella projekt, människor och händelser i gruv- och bergbrytningsbranschen. Vi har också ett digitalt nyhetsbrev som går ut 10 gånger per år. Prenumerera på nyhetsbrevet och får de senaste branschnyheterna via din epost. Klicka här för att prenumerera.


COP W4_03_1200px.pngAtlas Copco Sweden - COP  W4 Billigare geoborrning med ny sänkborrhammare
COP W4 lanserades på den svenska marknaden i våras. Sänkborrhammaren har sålts i fler än 500 exemplar och visat sig ge lägre dieselförbrukning och bättre livslängd på både hammare och kronor.
Atlas Copco Sweden - art svetsning Spel ska ge säkrare gruvor
Glöm föreläsningar, vita tavlor och kursmaterial i bokform. Nästa gång du går en säkerhetsutbildning kanske du gör det i en virtuell miljö. Fördelarna är många, menar spelutvecklaren Matti Larsson.
Atlas Copco Sweden - Nordoya Tunnilin 11 000 meter undervattenstunnel på Färöarna
Färöarna har inlett sitt största anläggningsprojekt hittills. Två underhavstunnlar om cirka 11 000 meter ska byggas, med ett vaksamt öga på den känsliga geologin.
Atlas Copco Sweden - Implenia Förbifarten: Implenias tunnelbygge har startat
I mitten av oktober gjorde Implenia de första sprängningarna i Vinsta, i företagets del av Förbifart Stockholm. Ett jättejobb väntar, räknat i både tid och berg.
Atlas Copco Sweden - Upplandska-i-Orebro Uppländska Berg först i världen med nya FlexiRoc T30 R
Förbättrad ljuddämpning och bättre dammbindning är de viktigaste skälen till att Uppländska Berg förstärker sin maskinpark med två stycken nya FlexiRoc T30 R.
Atlas Copco Sweden - NCC Stockholm Norvik Hamn NCC flyttar 10 miljoner ton berg i Norvik
Startskottet har gått för Stockholm Norvik, den nya godshamn som ska byggas utanför Nynäshamn. En av entreprenörerna är NCC som har två olika delprojekt inom den stora infrastruktursatsningen.

Atlas Copco Sweden - 22 meter sågat sänkschakt_1 ”Det här har ingen gjort tidigare” – kaxigt sågprojekt i Göteborg
Bohus Bergsprängning har skapat ett 22 meter djupt sänkschakt och en sju meter långt tvärtunnel i Röda Sten i Göteborg. Schakten gjordes helt utan sprängning, istället användes en vajersåg från Atlas Copco.

Atlas Copco Sweden - Lars Senf Lars Senf – möt vår nya vd
Sedan 1 juni är Lars Senf ny vd för Atlas Copco Mining and Rock Excavation Technique Sweden och för Atlas Copco Welltech. Han går in i det nya jobbet med fullt fokus på kunderna.
Scooptram ST7 Battery En Tesla i gruvan – Scooptram ST7 Battery
Vad sägs om ett fordon som gör gruvor renare och säkrare, samtidigt som kostnaderna minskar? Scooptram ST7 Battery tar batterirevolutionen under jord.
Atlas Copco Sweden - Simba S7 Möt borriggen som lirar biljard
Vem i gruvan är bäst på biljard? Kanske är det nya Simba S7. Produktionsborriggen med så hög precison att den klarar även de svåraste stötarna.
FlexiROC T30 R Construction Edition Nya FlexiROC T30 R – tystare, renare och bättre
Den bullrar lägre och dammar mindre. Borriggen FlexiROC T30 R har uppdaterats, bland annat med fokus på operatörernas önskemål om bättre arbetsmiljö.
Atlas Copco Sweden - FlexiROC T20 R Borrarens nya bästa vän
FlexiROC T20 R har hyllats för sin flexibilitet och produktivitet. Nu har den populära borriggen fått en rejäl uppgradering och blivit ännu bättre.
Atlas Copco Sweden - Geoenergi_1 Geoenergi ger jobb
Allt fler upptäcker fördelarna med geoenergi och på Malmberg Borrning har man bråda dagar. Företagen har så många uppdrag att man beställt ny utrustning och rekryterar mer personal.
Atlas Copco Sweden - Subterra_2 Kan aldrig bli för många funktioner
På Subterras tunnelprojekt till Förbifart Stockholm gillar man att Atlas Copco lyssnar på användarna. ”Förr eller senare dyker det man sagt till om upp på grejerna”, säger operatören Daniel Lignell.
Atlas Copco Sweden - lättstyrd Lättstyrd med lång räckvidd
Uppländska Berg blev först att testa en prototyp av nya versionen av borriggen FlexiROC T20 R. Platschefen Björn Jonsson uppskattar maskinens flexibilitet.
Atlas Copco Sweden - färöarna Rekordlånga tunnlar på Färöarna
Startskottet har gått för det största anläggningsprojektet någonsin i Färöarnas historia. Två underhavstunnlar om vardera cirka 11 000 meter ska byggas, med ett vaksamt öga på den känsliga geologin.
Atlas Copco Sweden - Utveckling_21 Utveckling med kunden i fokus
Hur fungerar den kunddrivna innovation som blivit så viktig för Atlas Copco? Bitz åkte till Örebro för att få se hur det går till när användarnas önskemål fårt styra utvecklingsarbetet.
Atlas Copco Sweden - Welltech lastbill Flexibel lastbil för brunnsborrare
En smart lastbil för borrarens behov, som rymmer all utrustning och har lastväxlat flak, det är resultatet av ett ganska oplanerat samarbete mellan Atlas Copco och Scania.

Atlas Copco Sweden - Nytt rekord I raiseboring Rekordlångt raiseboringhål: 848 meter
Bergteamet har drivit ett raiseboringhål i Bolidens gruva på Irland som sätter ny standard för lyckade projekt: hela 848 meter i ett drag!

Training - Commercial Atlas Copco kommer närmare kunden
Att sälja produkter i världsklass är förstås viktigast, men det räcker inte alltid. Nu ska Atlas Copco bli bättre på att förstå kundernas behov – i alla situationer.
Atlas Copco Sweden - Automation_01 Garpenberg ökar produktiviteten med fjärrstyrning
Garpenbergsgruvan tar steget in i framtiden. Det första bergborraggregatet med fjärrstyrning testas just nu och inom ett par år ska alla riggar vara automatiserade.
Atlas Copco Sweden - Anna Johansson Ministern: "Svensk industri kan bli klimatvinnare"
Omställningen till ett klimatvänligare samhälle är inte enkel, men möjligheterna är stora. Svensk industri har goda chanser att bli vinnare, sa infrastrukturminister Anna Johansson på Atlas Copcos Luciaseminarium förra veckan.

Atlas Copco Sweden - Riggert Anderson 25 miljarder ger Stockholm ny tunnelbana
Stockholm växer med nästan 40 000 personer om året, eller två SL-bussar per dag. För att klara transportbehovet ska nya sträckningar av tunnelbanan byggas. Arbetet inleds nästa år och 2021 beräknas den första etappen invigas.
Atlas Copco Sweden - Subterra article BITZ Simulatorträning inför Förbifart Stockholm
Hur slipar man formen inför ett av Sveriges största infrastrukturprojekt? Bergarbetarna Daniel Lignell och Gustaf Marelius från Subterra tränar sina färdigheter i en borriggsimulator.
Atlas Copco Sweden - Powerbit article BITZ Powerbit – borrkronor med kraft
Powerbit är det passande namnet på Atlas Copcos nya sortiment av borrkronor. De ger både hög livslängd och bra borrsjunkning.
Atlas Copco Sweden - Certiq article banner Certiq berättar hur maskinerna mår
Nu kan du få viktig information om dina maskiner levererad direkt till din dator. Atlas Copcos nya produkt Certiq ger stenkoll på status och produktivitet.
Atlas Copco Sweden - Eira Andersson news image Fler kvinnor i gruvbranschen
Forskare vid Luleå Tekniska Universitet har undersökt jämställdheten i gruvbranschen. Det går framåt, även om mycket finns kvar att göra.
Atlas Copco Sweden - Förbifart Stockholm Förbifartens tunnlar påbörjas efter nyår
Projektet att bygga den 21 km långa Förbifart Stockholm, väster om huvudstaden, är inlett. Men först efter nyår påbörjas arbetena med själva huvudtunnlarna.

Atlas Copco Sweden - Well Drilling Bättre säkerhet för brunnsborrare
Nu har världens troligen första brunnsborrningsrigg som utrustats enligt den nya EU-standarden för säkerhet tagits i bruk. Resultatet innebär bättre säkerhet och samma borrtid som tidigare, anser Bosse Jansson på Stures Brunnsborrningar.
Atlas Copco Sweden - Minecraft Datorspelet Minecraft ska öka ungas intresse för gruvnäringen
Under maj månad släpptes en beta version av dataspelet Minecraft, BetterGeo, som ska få barn och ungdomar mer intresserade av gruvbrytning.
Atlas Copco Sweden - Simulator Nu ska simulatorträningens betydelse kartläggas
I många branscher har simulatorträning fått ett stort genomslag. Men inte i gruvbranschen. Nu ska Utbildningscentrum i Hedemora kartlägga exakt hur effektiv denna utbildningsform är för operatörerna och för arbetet i gruvorna.
Atlas Copco Sweden - Hammare Ny sänkborrhammare för brunnsborrning
Till hösten lanseras en begränsad upplaga av den nya 4” sänkborrhammaren på för vatten- och energiborrning. Tack vare förbättrade möjligheter till datasimulering har man funnit en bra balans mellan frekvens och slagenergi.
Atlas Copco Sweden - Borrkrona 2 Europas största borrkrona gör jobbet
I februari avslutade Bergteamet ett av sina större raiseboring-projekt. För att kunna borra ett 165 meter djupt hål i Nordnorge krävdes en specialtillverkad borrkrona med 34 kuttrar och en diameter på hela 6,6 meter.

Atlas Copco sweden - Automation Fjärrstyrning lyfter produktionen i Malmberget
LKAB i Malmberget bedriver en av Europas mest moderna gruvor. Automationen av produktionborrningsaggregat har lyft produktionen rejält.
Atlas Copco Sweden - Utbildning Därför blir den dokumenterade kompetensen allt viktigare
Utan dokumentation av din och dina medarbetares kompetens kan företaget få det tufft i upphandlingar, i domstolar och i försäkringsfrågor. Henrik Henning på Atlas Copco förklarar varför.
Atlas Copco Sweden - Massvar Borrmässorna blir både fler och större
Våren är här och det innebär förstås en rad mässor för gruv- och bergbrytningsbranschen. Ny för i år är Elmia Norddrill i Jönköping som drar igång i maj månad. Givetvis är Atlas Copco på plats för att visa upp nyheterna.
FlexiROC T15 R Operatörerna förbättrade FlexiROC T15 R
Borriggen FlexiROC T15 R har bland annat starkare motor och längre matare än sin föregångare. Förbättringarna bygger på idéer och önskemål från de som använder maskinerna.
Atlas Copco Sweden - mobil_operatorshytt Tryggare och effektivare borrning med nya operatörsstationen
Många borrare känner till risken för stenras nära gruvväggen. Med den nya operatörsstationen BenchREMOTE kan operatörer göra jobbet på tryggt avstånd. Dessutom kan man hantera upp till tre riggar samtidigt.
Atlas Copco Sweden - Kent Hedin Dennis satsar på försiktig losshållning vid Henriksdalsberget
Tätbebyggt både ovan men också under jord. Dessutom kan biogasen i närheten antändas. Inte konstigt att Dennis Lyckstråle på Scandroc emptytar det varsamt med losshållningen vid Henriksdalsberget i Stockholm.
Atlas Copco Sweden - Lucia Därför blev Kent Hedin årets vinnare av Atlas Copco Bergteknikpris
Utmärkelsen Atlas Copco Bergteknikpris gick 2014 till Kent Hedin, gruvproduktionschef vid Boliden Garpenberg. Men hans arbete med att utveckla ännu effektivare och skonsammare metoder vid bergbrytning är långt ifrån klart.
Atlas Copco Sweden - HP Borrning HP Borrning är van vid stora geoenergi-projekt
Ikea, Nibe och Biltema. Det är några av företagen som satsar på geoenergi. Tony Jernström på HP Borrningar i Klippan har arbetat med flera stora projekt genom årens lopp. Nu är det energiborrning med Welldrill-riggar vid Stockholms universitet som gäller.
Atlas Copco Sweden - Customer Finance Fördelarna med finansiering via Atlas Copco
Finansiering av en investering kan ske på olika sätt. För många kan det finnas fördelar med att vända sig till dem som kan produkterna bäst – Customer Finance på Atlas Copco.
Atlas Copco Sweden - Flexirock news Nu får operatörerna bättre skydd
Atlas Copco har tagit fram en ny skyddsbur som ska minimera arbetsolyckorna för operatörerna vid alla typer av borrvagnar. En anledning till åtgärden är de nya EU-direktiven som gäller från och med den 30 november i år.
Atlas Copco Sweden - Effektivare jobb med nya underjordstruckar i Garpenberg Effektivare jobb med nya underjordstruckar i Garpenberg
Med de nya underjordstruckarna och lastarna ska Elving Långdahl, ägare av transportföretaget Långdahls Åkeri AB, sköta malmtransporterna vid Bolidens gruva i Garpenberg i minst fem år framöver.
Atlas Copco Sweden - Blocket Samlad bild av begagnad utrustning på Blocket
Sedan augusti finns möjligheten att sälja och köpa begagnad utrustning på Blocket och på Atlas Copcos hemsida. Här får du snabbt och enkelt en överblick av vad som finns till salu i Sverige.
Atlas Copco Sweden - Ulla-Carin Ekblom Ingen tvekan längre - automation vinner terräng
TREND: Automation i gruvor har varit på tal ett tag, men nu är intresset och suget från branschen starkare än någonsin. Denna trend var tydlig under senaste Euro Mine Expo-mässan i Skellefteå i juni. Atlas Copcos Mattias Pettersson förklarar fördelarna.
Atlas Copco Sweden - Tystare jobb mitt i storstan Tystare jobb mitt i storstan
I samband med byggboomen i städerna ökar också efterfrågan på tystare maskiner.  Det är också anledningen till varför operatören Johannes Gransell använder sig av borriggen SmartROC T35 med ljuddämpare.
Atlas Copco Sweden - Miljoprover Anders Blom Högre krav på miljöprover
HÅLLBARHET. Det blir allt viktigare med kontroller av vatten- och markkvalitéten i samband med byggprojekten. Hydrogeologen Anders Blom på WSP Environment i Göteborg förklarar varför.
Atlas Copco Sweden - Welltech bitz Emrik är trogen sin favorit-rigg
För Emrik Eklund är driftsäkerhet och service en avgörande faktor för att nå framgång som brunnsborrare. Han har haft Welldrill-riggar i nio år, och har inga planer på att byta märke.
Atlas Copco Sweden - Lego SmartROC-rigg som legobygge
Kirunabon Markus Wahlberg har byggt en minimodell av SmartROC D65 i lego.  Förutom att den är radiostyrd har den flera funktioner som tramming, bom och borrning. Radiostyrningen består av infraröda IR-kontroller.
Atlas Copco Sweden - Grete Angenäma problem för Grete
Ett av personaldirektören Grete Solvang Stoltz viktigaste mål är att stärka mångfalden. Här förklarar hon varför det är en viktigt fråga för LKAB, hela branschen och samhället i stort.
Atlas Copco Sweden - Nar alla skrymslen FlexiROC T15 - Når alla skrymslen
Stabil och välbalanserad. Samtidigt har den lång räckvidd. Borriggen FlexiROC T15:s egenskaper gör att entreprenörerna Åke och Ulrika Gustavsson kan ta nya uppdrag.
Atlas Copco Sweden - Lovisagruvan Lovisagruvan: ”Bra service säkrar vår produktion”
För att klara produktions-målen krävs det en bra maskinpark, snabb service och närhet till reservdelar. Det anser Jan-Erik Björklund, vd för Lovisagruvan.
Rig Control System, RCS 5 Flexibelt styrsystem med ny prisbelönt design
Två förbättrade styrspakar i stället för tre – och en modern pekskärm. Det nya styrsystemet RCS 5 gör det betydligt enklare att sköta borrningen.
PV-271 Northland Resources: Åter på banan
Satsningen i Pajala har gått snabbt. För snabbt, hävdar somliga. Men faktum är att projektet är på banan igen och Northland Resources målsättning är att under 2014 öka produktionen till en nivå som kommer ge fyra miljoner ton högvärdigt järnmalmkoncentrat 2015.
Atlas Copco Sweden - Jenny Greberg Jenny gräver på djupet
Jenny Greberg vid Luleå tekniska universitet reser jorden runt för att ta reda på hur man bäst sköter gruvdriften på riktigt stora djup. För trenden är tydlig: Sveriges gruvor blir allt djupare.
Atlas Copco Sweden - When the size is critical När storleken är avgörande
Det finns flera anledningar till att använda större dimensioner vid grundläggning med borrade stålrörspålar. För Hercules Grundläggning sparar det både tid och pengar.
Atlas Copco Sweden - Wants to create more mining jobs Han vill skapa fler gruvjobb
Om tolv år kan den svenska gruvbranschen ha utökats med tiotusentals jobb. Det hävdar Per Ahl, vd i branschorganisationen SveMin. Men då måste förstås vissa saker bli betydligt bättre.
Atlas Copco Sweden - Här möts två världar Här möts två världar
Den är kompakt, flexibel och kan arbeta både ovan och under mark.
Atlas Copco Sweden - Snart jobbar vi på havets botten Snart jobbar vi på havsbotten
Behovet av att utvinna mineraler och metaller på svårtillgängliga platser ökar
Atlas Copco Sweden - Här finslipas nya tekniken Här finslipas nya tekniken
Inför bygget av en ny tunnelbanedepå i Stockholm har Skanska beställt två nya borriggar.
Atlas Copco Sweden - Lill Gusén Lill Gusén, vd på Scandrock, om oväntade karriärsval och framgångsrika bergarbeten
Lill Gusén har bytt bransch ett antal gånger i sitt yrkesliv
SpeedCut Fingertoppskänsla
I samband med förvärvet av företaget Perfora tidigare i år så finns vajersågning som en del av Atlas Copcos erbjudanden
Atlas Cocpo Sweden - Servicecenter Stockholm Atlas Copco Servicecenter Stockholm
Större kapacitet, bättre öppettider och närmare kunderna. Atlas Copcos nya servicecenter i Stockholm samlar all servicekompetens under ett och samma tak.
Bergsäkert!
För att skapa schakt i gruvor används ofta stigortsborrning. Nu finns det lösningar som gör metoden både säkrare och bättre dessutom blir användningsområdena allt fler.
De söker svar under jorden
Finns det liv två kilometer ner i marken och hur stor är risken för jordbävningar i Lappland? Det ska professor Leif Bjelm ta reda på med hjälp av borriggen Christensen CT20 från Atlas Copco.
Uppdrag: Rädda Skanstull
Hela Södermalm i Stockholm håller på att sjunka. Läs mer om det spännande grundförstärkningsprojektet och hur det är möjligt att borra i den extremt känsliga marken.
Borra var du vill med halverade ljudnivåer
Kraven på lägre ljudnivåer ökar i takt med att allt fler jobb görs nära bostadsområden. Med ett ljuddämparsystem från Atlas Copco sänks ljudnivån på en borrigg till samma nivå som en - diskmaskin.
Atlas Copco Sweden - Zinkgruvan Zinkgruvan - ett gruväventyr
Sedan hösten 2011 har anrika Zinkgruvan med över 150 år på nacken, en ny vd i form av Bengt Sundelin.
Atlas Copco Sweden - Malin Stein Malin Stein, RMG, om drivkraft och kunskapstörst
Naturvetenskap har alltid fascinerat Malin Ringdahl Stein. I dag arbetar hon med utmaningen att tolka vem eller vad som styr gruvindustrin.

 


Läs senaste numret av tidningen här!

LÄS VÅRT NYHETSBREV HÄR!