Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Tidskrifter / BITZ / Fjärrstyrning lyfter produktionen i Malmberget

Fjärrstyrning lyfter produktionen i Malmberget

LKAB i Malmberget bedriver en av Europas mest moderna gruvor. Automationen av produktionborrningsaggregat har lyft produktionen rejält.

Atlas Copco sweden - Automation
I kontrollrummet på 1000 meter finns alla bekvämligheter. Luftkonditionering, bra arbetsställning med ergonomiska stolar, kaffekokare, kylskåpet med mera. Med andra ord: som ett vanligt kontor, fast utan en bra utsikt.

Härifrån fjärrstyrs sex stycken borriggar Simba WL6 C . I kontrollrummet finns det tre arbetsstationer, där varje operatör sköter två borriggar vardera. Varje operatör har en skärm, varje rigg har 2 kameror och två storbilds skärmar visar samtliga 12 kameror.  Kamerorna visar hur borrningen fortskrider i gruvan. Vidare får operatörerna information om samtliga borrparametrar och funktioner via sin monitor, samtliga larm och felkoder visas också.

<– Här får vi en bra bild av vad som händer där nere, säger Björn Öderyd, produktionschef vid LKAB i Malmberget som arbetat i branschen i drygt 30 år.

Däremot är operatörerna inte där under nätterna, trots att produktionen oförtrutet fortsätter.
– Mellan midnatt och fram till klockan fem på morgonen är största delen av gruvan obemannad, främst på grund av ventilering av spränggaser. Då kör riggarna utan operatörer, säger han.

Rent teoretiskt går det också att övervaka borrningen från andra platser än just Malmberget.
– Mycket av tekniken finns där redan. Kommunikation mellan styrcentral och riggar sker via fiber, från ortmynning till rigg, trådlöst, säger han och fortsätter:
– Det är en spännande utveckling, det känns som man arbetar i framtidens gruva – redan nu.

En annan given förutsättning för automation är kontrollsystemet. Atlas Copco har utvecklat en plattform kallad RCS, Rig Control system, för alla sina maskiner. Det påminner om det som introducerades i bilar på 80-talet. Med RCS-systemet kan operatörerna i kontrollrummet få all tänkbar information om maskiner, bränsleförbrukning, motorkraft, borrhastighet med mera.

Några av Atlas Copcos maskiner, Simba, Scooptram, Pitviper och SmartROC-maskinerna, har även så kallad multi machine control, en teknik som möjliggör att operatörer kan styra flera maskiner samtidigt.

Planen för Björn Oderyd och kollegorna är att i år borra 720 000 meter spränghål i skivrasbrytningen vid Malmberget. Här har automationen en avgörande betydelse.

– Den stora produktionsförbättringen gjorde vi redan tidigare, när vi införde automation med den föregående generationens borriggar. Med de nya borriggarna har vi kunnat höja produktionen med ytterligare cirka 20 procent, säger han.
Hur ska branschen kunna utveckla automationen ännu mer?
– Jag tror att enda sättet att öka automationsnivån är att gruvföretagen håller i taktpinnen och jobbar nära tillverkarna för att utveckla framtidens gruvutrustning, säger han.

Fakta

Fördelar med automation
En av fördelarna med automation är den ökade säkerheten när färre personer behöver vara verksamma i riskfyllda miljöer. Dessutom kan man utnyttja automation för att optimera gruvbrytningen, genom att till exempel arbeta över skiftskarvar och under sprängning. Dessutom blir driften mer kontrollerad, här kan man använda lagom mycket kraft och hastighet vid utförandet, varken för mycket eller för lite, vilket leder till effektivare produktion i det långa loppet. Därmed blir också servicen mer förutsägbar och mindre kostsam.

Fakta

Om Malmberget
Utvinns: Råmalm 17,2 Mt, färdiga produkter 8,8 Mt.
Antalet anställda: 1 368 varav cirka hälften arbetar under jord.
Serviceavtal med Atlas Copco?  Ja