Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Tidskrifter / BITZ / Lill Gusén, vd på Scandrock om oväntade karriärsval och framgångsrika bergarbeten

Lill Gusén, vd på Scandrock om oväntade karriärsval och framgångsrika bergarbeten

Lill Gusén har bytt bransch ett antal gånger i sitt yrkesliv. Läs mer om den röda tråden i hennes karriär.

Atlas Copco Sweden - Lill Gusén
Hon började sin bana som agronom och arbetade under några år inom hästnäringen, där hennes fokus låg på miljö, kvalitet och utvecklingsfrågor. Djur och natur har alltid varit ett stort intresse för Scandrocks vd Lill Gusén, och hästar är något som hon fortfarande håller på med på fritiden vid gården i Enköping. Och intresset för att vara utomhus får hon till viss del utlopp för i sitt nuvarande arbete. Hon vistas gärna ute på plats där företagets kärnverksamhet sker – losshållning av berg, schaktning, sågning och bergförstärkning samt krossning av sten. – Mitt mål är att jobba nära vår verksamhet och jag försöker att alltid vara ute på plats vid uppstarts- och planeringsmöten vid alla våra uppdrag. Men visst tar det administrativa jobbet en stor del av min tid och jag önskar ofta att jag kunde vara ännu mer ute i verkligheten. Redan som barn önskade jag att dygnet hade fler timmar, säger Lill Gusén.
 
Lill Gusén har gjort några tvära lappkast i sitt yrkesliv. Från hästnäringen gick hon 2004 vidare till egen verksamhet som ledarskapskonsult och tre år senare hamnade hon på vd-stolen på tryckeriet Partner Print i Stockholm. 2010 var det åter dags att byta bransch. Då kom hon till Scandrock. En helt ny bransch och mycket att lära, men det skrämde inte Lill. Tvärtom. Ochtrots att hon provat flera olika branscher har hon alltid haft en röd tråd genom sin karriär och sitt ledarskap, nämligen kommunikation och utveckling. – Det sitter i ryggmärgen. Ända sedan mitt första jobb har jag fokuserat på kommunikation och utveckling, eftersom jag anser att det är två nödvändiga komponenter för ett bra resultat. Min filosofi är att ingenting är så bra att det inte kan bli bättre.
 
Hennes vurm för kommunikation tar sig uttryck bland annat i de många avstämningsmöten som sker under projektens gång, en tät dialog med beställarna och en ständigt närvarande kontakt med medarbetarna. Som ledare är hon resultatinriktad och drivande, en person som gillar struktur. – Jag lämnar så lite som möjligt åt slumpen och har stort fokus på kvalitet. Hur kom det sig att du gick från tryckpressar till bergshantering? – Jag lockades av utmaningen att utveckla bolaget. Eftersom jag är en jordnära människa gillar jag det handfasta i att arbeta med sten, schakt och anläggning. Att vara kvinna och ledare på en mansdominerad arbetsplats är ingen stor sak för Lill Gusén. Hon menar att det handlar om professionalitet och inte om kön när man ska driva ett företag. – Med tiden har jag lärt mig massor om berghantering, sprängning och krossning. Men jag är fortfarande inte fullärd. Däremot behöver jag som vd inte ha detaljkunskaperna. Eftersom jag har så kunniga medarbetare så kan jag fokusera på att driva jobben administrativt.
 
På Scandrocks meritlista finns bland annat losshållning av en miljon kubikmeter sten vid bygget av nya E4:an i Sundsvall. Ett annat omfattande arbete är sågning och bergförstärkning av 3 000 kvadratmeter sten vid Ulvsundadepån i Solna tillsammans med 82 000 kubikmeter losshållet berg. – Vi försöker fokusera på stora jobb där vi kan ge våra kunder långsiktig service och vara med som en partner, säger Lill Gusén. Hon ser på framtiden med spänning och tillförsikt. Det händer mycket i branschen, inte minst alla de infrastruktursatsningar som pågår.
– jag ser två stora utmaningar. Dels på den tekniska sidan, där utvecklingen av maskinerna ständigt måste gå framåt. Sedan är det de ”mjuka värdena” där jag tror att vi måste fortsätta att se över samarbetskoncepten mellan kund och leverantör. Jag tror på partnering och öppenhet. Det är ett framgångskoncept som både kvaliteten, ekonomin och säkerheten vinner på, säger Lill Gusén.